top of page
Search

OPŠTINE SRBIJE kroz otvorene podatke



Analiza različitih statističkih podataka može biti od suštinskog značaja za razumevanje relevantnih pitanja kod pojedinaca ili organizacije. Svaka geo-referencirana i analitička analiza ima veliki potencijal da otkrije neki novi pogled na demografiju, ekonomiju i kulturu nacije, koji ne bi bio lako uočljiv tabelarnom analizom podataka. Snaga i moć podataka ne nalaze se samo u izvlačenju zaključaka, već i u smislu vizuelnog predstavljanja rezultata radi lakšeg shvatanja i bržeg razumevanja od strane korisnika. Naša krilatica je da sve bude „tačno i jasno na prvo gledanje“!





Posmatrajući statističke podatke države Srbije da li ste se nekad zapitali:


  • Koja je opština, sa preko 1500 m2, najveća po površini u Srbiji?

  • Da li stopa nezaposlenosti u Zapadnobačkom okrugu raste ili opada?

  • Da li se prosečna plata u opštini Trstenik povećala ili smanjila u periodu 2018-2020?

  • Da li se mladi, ispod 25 godina, u Srbiji bave uzgojem stoke?

  • Da li u državi Srbiji ima više registrovanih Srbina ili Srpkinja?

  • Da li postoji trend otvaranja novih predškolskih ustanova u privatnom sektoru?

  • Koji grad drži rekord po broju novorođenih beba, a koji je grad drugoplasirani?


I da li znate da brzo i lako, u nekoliko klikova, možete da  nađete ove i mnoge druge zanimljive odgovore?

 

  • odgovore potražite u dnu teksta



Ukoliko imate interesa da pratite analitiku, statistiku i mislite da rezultati dobijeni iz različitih izvora podataka o stanovništvu korisni, onda Portal Otvorenih podataka predstavlja dragoceni resurs. Javne institucije prikupljaju veliku količinu različitih podataka o životu i radu u opštinama u Srbiji. Međutim, često se ti  podaci ne prezentuju na način koji bi omogućio jednostavno pretraživanje, filtriranje i jasnu vizualizaciju. Ovo stvara povećanu potrebu korisnika za daljnom analizom kako bi se podaci razumeli i iskoristili na najbolji mogući način.


Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, objavio je javni poziv u vidu izazova za predlaganje inovativnih ideja na osnovu podataka koje nude javne institucije i organizacije, dostupnih na Portalu otvorenih podataka (www.data.gov.rs).



Rešenje OPŠTINE SRBIJE kroz otvorene podatke https://opstine.data.gov.rs/ razvijeno je u dobroj sinergiji kompanije Enetel Solutions sa partnerima sa kojima su zajedno radili na projektu: UNDP, Kancelarija za IT i eUpravu, Republički zavod za statistiku Srbije (RZSS), Agencija za privredne registre (APR), Svetska banka i Britanska ambasada Beograd.


U okviru konferencije „Podaci i eUprava: Iskra za budućnost“, rešenje „Upoznajte opštine u Srbiji“ dobilo je priznanje u kategoriji Nacionalni projekat otvorenih podataka. Naše nagrađeno rešenje dostupno je na linku https://opstine.data.gov.rs/. Pozivamo vas da se dodatno informišete na https://www.undp.org/sr/serbia/news/medunarodni-dan-otvorenih-podataka-obelezen-u-srbiji.

Otvoreni podaci (mašinski čitljivi podaci i dostupni u otvorenom formatu koji mogu ponovo da se koriste) predstavljaju dragoceni resurs koji se generiše kroz rad državnih institucija, a u poslednje vreme izazivaju veliku pažnju građana zbog potencijala da transformišu način funkcionisanja državnih organa i unaprede pružanje javnih usluga.


Iako su prvobitno prikupljeni radi drugih ciljeva, otvoreni podaci su javno dostupni i time omogućavaju trećim licima da ih koriste, distribuiraju, integrišu sa drugim podacima, proizvodima i uslugama, u komercijalne ili nekomercijalne svrhe. Ovaj ciklus ponovne upotrebe podataka stvara novu vrednost i podstiče inovacije u različitim javnim sektorima i na taj način doprinosi napretku društva.


Cilj ovog softverskog rešenja je kreirano kao pomoć građanima, preduzećima i državnim institucijama za potrebe analiza i poređenja važnih skupova podataka koji se odnose na demografiju i ekonomski razvoj opštine. Dobijeni podaci prikazuju se na jednostavan i razumljiv način, sa ciljem da se bolje razume problem, poboljša svakodnevni život, poslovno okruženje i planirani razvoj.





Analiziranje specifičnih indikatora može se vršiti putem pretrage skupova podataka unutar određene kategorije. Postoje opšte kategorije, ali i one koje se fokusiraju na aspekte infrastrukture, obrazovanja, poljoprivrede, ekonomije ili kulture. Svaki indikator se predstavlja grupisanjem informacija u dve celine.


Prva celina prikazuje vremensku seriju podataka kroz grafikon sa leve strane, dok su sa desne strane prikazani podaci kroz najveći broj dobijenih vrednosti, koji se posmatraju kao top 10 kao i najmanje vrednost tj. poslednjih 10 vrednosti.


Druga celina na levoj strani podeljena je mapom Srbije sa  opštinama na kojoj se prelaskom kursora iscrtavaju podaci vezani za opštinu na kojoj se kursor nalazi. Sa desne strane postoji mogućnost izbora vremenskog perioda posmatranja dobijenih podataka i analize heat mape u odnosu na rezultate.


Pretraga podataka može da se vrši i prema pojedinim opštinama i analizirati lična karta opštine kroz tri celine. Prva celina prikazuje poslednju vrednost iz svakog od setova za izabranu opštinu. Druga sekcija prikazuje rejting izabrane opštine u odnosu na ostale opštine u Srbiji. Treća sekcija omogućava upoređivanje trendova izabranih indikatora za izabranu opštinu.

 

Na sajtu https://opstine.data.gov.rs  možete porediti različite opštine. Svi podaci su otvoreni i dostupni za onoliki broj pretraga koliko god vi želite. Podaci mogu da se međusobno uporede, mogu da se prate kroz određeni vremenski period, kroz različite kategorije ili različite opštine. Značajno je da se upotrebom otvorenih podataka povećava nivo transparentnosti i odgovornosti državnih institucija i otvara mogućnost proaktivnog učešća građanstva u unapređenje postojećih javnih usluga. Pored informisanosti, građani i privreda mogu da od raspoloživih otvorenih podataka stvore nove vrednosti i time se kreira napredniji odnos između građana i državnih institucija.


Neka istraživanja počnu!


  • Odgovori


  • Opština Kraljevo teritorijalno je najveća opština u Srbiji sa 1530 m2

  • Procenat registrovanih nezaposlenih građana visokom procentu opada. Dobijeni podaci svedoče da je procenat broja nezaposlenih manji za čak 27% (uzorak posmatran za period 2016-2020 u opštinama Sombor, Apatin, Odžaci, Kula)

  • Prosečna plata uvećana je za preko 12%

  • Da, naravno. Registrovano je da građani koji su uzrasta do 25 godina uzgajaju preko 5000 grla

  • U Srbiji, do 2018. godine zabeleženo je da ima više građana ženskog pola i to preko 3.58 miliona, dok je građana muškog pola 3.40 miliona

  • U Srbiji se u periodu od 2016-2019. godine otvorilo 83 novih predškolskih ustanova u privatnom sektoru

  • Rekord drži opština Novi Sad sa 3676 novorođenih beba. Za njim sledi opština Novi Beograd sa zabeleženih 2248 novorođenih beba



Za više informacija kontaktirajte nas na godigital@enetelsolutions.com


For information about the project in English click the button:




bottom of page